خدمات موسسه

معرفی موسسه

موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی در تیرماه سال ۱۳۳۹ با هدف انجام تحقیقات نظری و کاربردی و فراهم آوردن   زمینه‌های مناسب برای تحقیقات در مسائل نوین اقتصاد ایران، اقتصاد نظری و موضوعات اقتصاد بین الملل و کشورهای منطقه و تربیت نیروی متخصص با آموزش مهارت‌های مورد نیاز بازار کار و صنعت به منظور افزایش بهره‌وری و اثر بخشی نیروی کار، با نام موسسه تحقیقات اقتصادی و به ریاست دکتر حسین پیرنیا (پدر علم اقتصاد ایران) در دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران تاسیس شد و سپس در آبان ماه 1346 با استقلال دانشکده اقتصاد از دانشکده حقوق و علوم سیاسی به دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران انتقال یافت.

این موسسه طبق اساسنامه دارای 3 گروه اقتصاد اسلامی، گروه اقتصاد ایران و گروه مطالعات منطقهای و بینالمللی است و دارای 7 پست هیات علمی و 5 کارشناس اقتصادی است.

 

موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران با توجه به بهره‌مندی از اساتید برجسته و دانشجویان نخبه و با بیش از نیم قرن تجربه آموزش و پژوهش به یکی از مراکز مهم پژوهشی و آموزشی در کشور تبدیل شده است.

 

فعالیت های موسسه

موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران به عنوان قدیمی‌ترین و باسابقه‌ترین موسسه آموزشی- تحقیقاتی در کشور خود را ملزم به اثرگذاری در حوزه‌های پژوهش، آموزش و سیاست‌گذاری اقتصادی در کشور می‌داند. بر این اساس فعالیت‌های موسسه در حوزه‌های زیر تعریف می‌گردد:

 

الف) انجام امور پژوهشی و طرح‌های تحقیقاتی

موسسه توسعه و تحقیقات در راستای رسالت خود به عنوان اصلی‌ترین دپارتمان تحقیقات اقتصادی کشور، با توجه به درخواست سازمان‌ها و نهادهای دولتی و همچنین خصوصی اقدام به انجام امور تحقیقاتی می‌نماید. در کنار این، موسسه با نگاه عالمانه و موشکافانه و با توجه به نارسایی‌های ساختاری و علمی اقدام به طراحی موضوعات پژوهشی به منظور افزایش کارایی در سازمان‌ها و نهادهای دولتی و خصوصی و انجام آن، می‌نماید.

 

ب) امور آموزشی

به منظور اثرگذاری آموزشی در حوزه‌های مختلف آموزشی و ایفای نقش به عنوان حلقه واسط بین صنعت و بازار سرمایه انسانی، موسسه اقدام به برگزاری کارگاه‌های آموزشی و دوره‌های کاربردی برای کارشناسان سازمان‌ها و نهادهای دولتی و خصوصی می‌نماید. برخی از دوره‌های آموزشی برگزار شده در چند ساله اخیر در ذیل عنوان شده است. به منظور برگزاری این کارگاه‌ها از اساتید متخصص و کاردان داخلی و متخصصین بین‌المللی دعوت به همکاری و حضور گشته است.

 

ج) امور ترویجی

ج-1) برگزاری کنفرانس‌ها، سمینارها و همایش‌های علمی- تخصصی

به منظور ارائه‌ و شناساندن فناوری‌های نو و شیوه‌های نوین آموزش به دانشجویان، مدیران و یا کارشناسان صنایع، موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران بر حسب نیاز موضوع و کارایی ارائه‌ی مطالب، از سه قالب کنفرانس، سمینار و همایش و در سه حوزه بین‌الملل، ملی و جهان اسلام، استفاده می‌نماید. برگزاری همایش سیاست های مالی و مالیاتی ایران در سالهای 90، 91، 92 ،93 ،94 ، 95و 96 همایش نقش بانک های توسعه ای در توسعه و رونق اقتصادی کشور در سال 94 و 95 و شانزدهمین همایش سیاست های توسعه مسکن در ایران بخشی از عناوین این حوزه می‌باشد.

ج-2) انتشار کتب

ج-3) برقراری رابطه با موسسات آکادمیک کشورهای اسلامی

توسعه هدفمند و رهایی از سلطه در میان کشورهای جهان سوم جز از طریق همیاری و همفکری و ایجاد پیوستگی در حوزه‌های مختلف علمی و فرهنگی امکان پذیر نیست. تقویت ارتباط با موسسات آکادمیک اسلامی گامی در جهت در هم‌تنیدگی هر چه بیشتر این کشورها و افزایش توانمندی آنها در تعمیق حوزه‌های مشترک فعالیت می‌باشد. ارتباط با بانک توسعه اسلامی (IDB) نمونه‌ای از این روابط می‌باشد.

 

د) امور مشاوره

به منظور مشاوره با صنایع جهت ارتقا کیفیت تولید، این مرکز از طریق برگزاری جلسات مشاوره با صنایع متقاضی بر حسب بررسی مشکلات و ارتقای سطح موجود با استفاده از تکنیک‌ها و فناوری‌های نو اقدام به برگزاری جلسات اختصاصی مشاوره می نماید.

 

ه) تفاهم‌ها

موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران به منظور افزایش کارایی و اثربخشی خود، اقدام به انعقاد تفاهمی با اتاق بازرگانی و صنایع معادن ایران و کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار  و بانک سپه و... نموده است